Kdo smo in kaj pocnemo?

Kolesarsko društvo Grosuplje je bilo ustanovljeno 30.1.1976 in vpisano v register društev pod zaporedno številko 02-6/76. To je datum, ko se je v Grosupljem pričelo organizirano delo na področju tekmovalnega in rekreativnega kolesarjenja.

Kolesarska tradicija v Grosupljem sega v leto 1960, ko je Grosupeljčan Franc Škerlj začel uspešno tekmovalno pot. Med rezultati, ki jih je v svoji bogati karieri dosegel, je bila tudi zmaga na dirki po Jugoslaviji. S svojim zgledom je prispeval k popularizaciji kolesarjenja in kolesarskega športa. Leta l976 je z nekaj somišljeniki ustanovil Kolesarsko društvo Grosuplje.

Formirane so bile tekmovalne skupine v različnih kategorijah: pionirji, mlajši mladinci, starejši mladinci in veterani. V letu 1977 so se udeležili 19 dirk in že po prvem letu delovanja prispevali člana v slovensko reprezentanco. V okviru društva so začeli šolati svoje trenerje in s tem postavili temelje grosupeljske kolesarske šole. Aktivna je bila tudi veteranska sekcija, ki je leta 1984 štela 52 članov. Veteranski vrhunec je bil dosežen leta 1987 z udeležbo na 19. Svetovnem prvenstvu veteranov v St. Johanu.

V tem obdobju je bilo opazno delo na področju organizacije različnih tekmovanj in prireditev. Kolesarsko društvo Grosuplje in Grosuplje samo sta bila v 70. In 80. letih prostor raznovrstnih kolesarskih dirk, velika nagrada Roga pa je bila tako rekoč grosupeljska, saj je to znamenito dirko gostilo vrsto let. Organizirani so bili tudi družinski izleti, klubske dirke, obrtniška srečanja in različne kolesarske akcije. Velik prispevek pri razvoju kolesarjenja in predstavitvi Grosuplja je bila organizacija etape mednarodne kolesarske dirke po Jugoslaviji, sodelovanje na dirkah po Sloveniji in prevzem organizacije starta ene od etap mednarodne dirke ‘Po Sloveniji’.

KD Grosuplje je bilo leta 2000 na svečani seji Kolesarske zveze Slovenije deležno posebne pozornosti. Prejelo je plaketo za pomembne prispevke pri razvoju in promociji kolesarske rekreacije v Sloveniji ter priznanje za uspešno izpeljavo prvih rekreativnih prireditev v Sloveniji. 28. septembra 2003 je društvo prejelo plaketo za izvedbo najboljšega maratona v Sloveniji v okviru prireditev  ‘Slovenija kolesari’.

Petnajst uspešnih kolesarskih Maratonov treh občin je za nami. Maraton, ki je na sporedu vsako leto v prvem tednu junija je poznan po vsej Sloveniji, udeležba pa je vsako leto večja.

Seveda pa društvo skrbi za zadovoljstvo svojih članov z organizacijo različnih kolesarskih izletov in tekmovanj, izobraževanj in tematskih večerov.

Pridružite se nam!

Comments are closed.

Kdo smo


Ime društva: Kolesarsko društvo Grosuplje
Naslov: Kolodvorska 2
Kraj: 1290 Grosuplje
E-naslov: kdgrosuplje@gmail.com
Telefon: 031/206-745
ID: SI-55814328

Več o društvu

 


Iskalnik
Akcije

Galerije s kolesarskih poti


      

      

Arhivsko

Sponzorji